Kip uit de oven

Do you looooveeeee chicken????? I do! Vandaag deel ik dan ook een gerecht met kip voor de echte liefhebbers  en dan vooral de kip uit de oven.

De kip gaan we eerst voorkoken, de kruiden goed in laten trekken en dan mag het kippetje lekker de oven in. So who’s in? Laten we de ingrediënten snel doornemen zodat ook jij zo snel mogelijk deze kippetje gauw op tafel kunt zetten.

Kip

Recept

Ingrediënten

  • Kip
  • 2 grote uien
  • 3 knoflookteentjes (groot)
  • Bosje koriander
  • 1 grote vlees tomaat
  • Groene olijven (zonder pit)

Kruiden

  • Halve blokje saffraan
  • Peper
  • Zout (naar smaak)
  • Kipbouillon blokje
  • Tl gember (poeder)
  • Kurkuma (naar smaak)
  • Tl ras al hanout (Marokkaanse slager)

Bereidingswijze:

Was de kip goed met zout en azijn.

Snijd de nekvel weg, de puntjes van de vleugels (rood bloed), staart, eindstukken van de poten en de vet vellen bij de boven poten mogen ook eraf.

Snijd een halve ui, pak een beetje koriander en doe dit in de binnenkant van de kip samen met de halve ui.

Snijd de rest van de uien in kleine blokjes.

Snijd de rest van de koriander heel fijn en de tomaat mag in blokjes.

Doe dit in een kom, voeg de geperste knoflook erbij en voeg er wat olie bij.

Rasp de bouillon blokjes en doe de rest van de kruiden erbij.

Voeg er zout bij naar smaak.

Vermeng alles goed met elkaar.

Doe de kip erbij en voeg wat van het mengsel via de bovenkant van de kip erbij.

Besmeer de kip aan beide kanten goed met het mengsel. Inwrijven is een must.

Maak de poten vast. Dit kun je of met een stukje touw doen, folie strookje of je maakt een gaatje in het midden en je doet de poten erin. Het kan soms scheuren vandaar dat ik de eerste opties eerder adviseer dan de laatste. Heb je nog een andere tactiek? Go for it!

Als de kip goed ingekruid is dan pak je een diepe pan.

Voeg de overgebleven mengsel in de pan en laat even aanbakken tot de uien glazig worden.

Voeg de kip erbij en doe dit niet met de rug.

De voorkant heeft meer vlees en zo zal de smaak van de bouillon beter in de kip trekken.

Voeg na een paar minuten kokend water erbij, de kip mag nog niet onder het water komen. Het mag ergens tot dr helft van de kip zijn.

Dek het af en kook de kip voor 15 minuten op zachte vuur.

Pak dan een bakplaat en bekleed het met bakpapier.

Doe heel voorzichtig de kip erop. Leg de kip wel op de rug en voeg een paar lepels saus eroverheen.

In de saus zelf gooi je een handje vol olijven erbij en je laat dit op een medium vuur koken zodat het sausje in kan dikken. Het hoeft niet afgedekt te worden.

Doe dan een laagje bakpapier over de kip heen en erna mag het heel goed luchtdicht zijn met wat folie lagen. Je mag dit wel met 2 lagen doen.

Zet de oven op 250 graden. Bak de kip gaar voor 50 minuten. Boven en onder warmte.

Daarna haal je de bakpapier en folie weg, je zet de bakplaat helemaal beneden en gaat de kip voor ongeveer 10 minuten grillen.

Kijk uit dat de voorkant niet verbrand, als je ziet dat het bijna verbrand dan leg je er een stukje bakpapier overheen.

Als je kip een mooie, crunchy laagje heeft is het tijd om te serveren.

Lekkere frietjes erbij en een frisse salade.

Leg de kip op een diepe bord op de rug, haal de touw of folie weg van de poten.

Voeg er saus bij.

Kip

Amour’s tips:

-gebakken amandelen met een gekookt eitje serveren is aan te raden als je de kip voor visite gaat maken.

-Amandelen licht bruin laten worden in de oven op 200 graden. Verdelen over de kip en het bord.

-Gekookte eieren door de helft snijden en aan de zijkanten van het bord leggen.

Serveer er vers brood bij.

Kip

Enjoy your meal! ♡

1
2 antwoorden
  1. Murielle en Xavier
    Murielle en Xavier zegt:

    Geweldig recept! Persoonlijk durf ik nooit zo snel met hele kippen te werken in de keuken, maar ik had het geluk dat ik in de folder van de action een apparaat vond die je helpt met het bereiden (neckvel wegsnijden, staart etc…) (weet de naam nietmeer precies, maar staat op https://www.folderbode.nl/action/ als het goed is).

    We gaan dit recept nu dus zeker uitproberen! 🙂 Ontzettend bedankt!

    Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *